26-03-2018 10:25 | Door: Rianne Lachmeijer

Zonnepanelen, ledverlichting en hergebruik van materialen. Het zijn een aantal toepassingen waardoor station Eindhoven één van de duurzaamste stations van Nederland is. Volgens Arcadis is Eindhoven zelfs het grootste duurzame station van Nederland.

Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis was verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp, het integraal constructief en technisch ontwerp, de restauratie en de duurzaamheidmaatregelen.  De advies- en ingenieursorganisatie voerde het project uit namens ProRail, NS Stations, de gemeente Eindhoven en de provincie Noord Brabant.

Restauratie en nieuwe passage

Een aantal bestaande monumentale gebouwonderdelen zijn gerestaureerd, zoals de voetgangerspassage, de perronkap en de klokkentoren. Daarnaast zijn nieuwe onderdelen toegevoegd zoals een nieuwe passage met aan weerszijden winkel- en horecagelegenheden. Het plafond van die passage wordt volledig diffuus verlicht.

Verduurzaming van het station

Arcadis paste verschillende duurzame oplossingen toe. Zo is het station voorzien van een Warmte Koude Opslaginstallatie en ledverlichting. Doordat openingen van de winkelpuien efficiënter zijn gemaakt is er minder verwarming nodig, terwijl minder lichtverbruik nodig is doordat natuurlijke lichtinval in de ondergrondse passage is gerealiseerd.

Lees ook: Kringloopwinkel bewijst: duurzaam en circulair bouwen hoeft niet duur te zijn

Installatie van zonnepanelen

De perronoverkapping van het station is voorzien van 1.900 zonnepanelen. Dit levert minimaal 60 procent van de energie op die ProRail jaarlijks verbruikt. Eindhoven is niet het enige station dat zonne-energie gebruikt. Zo is het station Rotterdam Centraal voorzien van zonnecellen.

Niet alleen daken van stations, maar ook daken van bedrijven worden steeds vaker voorzien van zonnepanelen. Onderstaande infographic toont de meest imposante duurzame energieprojecten van Nederland.

Bronnen: Arcadis en ProRail | Afbeelding: Arcadis