30-03-2018 12:15 | Door: Rianne Lachmeijer

Het nieuwe logistieke centrum van Expeditors International op Schiphol Logistics Park is in gebruik genomen. Het gebouw is voorzien van het duurzaamheidscertificaat BREEAM Very Good. DP6 architectuurstudio heeft het ruim 31.000 vierkante meter grote centrum ontworpen.

Expeditors International bestaat uit een kantoorgebouw van drie verdiepingen, een bedrijfsrestaurant, een warenhuis, een ‘guard house’ en een parkeervoorziening.

Duurzame oplossingen

Verschillende duurzame oplossingen leverde de BREEAM Very Good-certificering op. Dit is niet de hoogst mogelijke score. Beter dan Very Good zijn de scores Excellent en Outstanding.  logistiek centrum, schiphol, DP6 architectenbureau 

Het logistiek centrum is goed geïsoleerd en in de vormgeving van de gevel is rekening gehouden met lichtinval waardoor daglicht kunstverlichting grotendeels kan vervangen.

Daarnaast wordt warmte teruggewonnen uit ventilatielucht, past de ledverlichting zich aan het daglicht aan en door de ventilatie met behulp van CO2-metingen aan te sturen, wordt het energieverbruik gereduceerd. Tot slot zijn er zonnepanelen op het dak geïnstalleerd.

Lees ook: Kringloopwinkel bewijst: duurzaam en circulair bouwen hoeft niet duur te zijn

Duurzaamheid op Schiphol

Het nieuwe logistieke centrum van Expeditors International is niet het enige duurzame gebouw op Schiphol. Eerder opende een duurzaam mortuarium de deuren. Dat gebouw is onder andere voorzien van zonnepanelen, een watersysteem dat regenwater filtert zodat het geschikt wordt als drinkwater en de gebruikte materialen kunnen na gebruik gemakkelijk hergebruikt worden.

Lees ook: Schiphol neemt grootste elektrische busvloot van Europa in gebruik

Bron: DP6 architectuurstudio | Afbeeldingen: DP6 architectuurstudio