15-07-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na Brazilië wil ook Rusland een duurzaam wereldkampioenschap voetbal organiseren. Zes stadions voor het WK van 2018 moeten voldoen aan internationale eisen voor duurzame bouw.

Zes van de tien stadions zullen volgens de Russische gastheer voldoen aan de strenge BREEAM-standaarden. Het WK moet een visitekaartje afgeven voor duurzame bouw in het hele land. Rusland kent nauwelijks standaarden voor duurzame bouw en er zijn weinig stimuleringsmaatregelen voor groene technologie, zegt Ksenia Agapova, duurzaamheidsadviseur van BREEAM bij drie Russische projecten, in een interview met de website edieEnergy.

Zij prijst de ontwerpers en architecten die desondanks in staat zijn aan de hoge eisen te voldoen. Agapova verwacht dat de stadions bij het WK in 2018 veel nationale en internationale aandacht krijgen. Dat helpt volgen haar duurzame bouw in Rusland bij het grote publiek onder de aandacht te brengen.

 

Energie-efficiëntie

 

De zes stadions die onder de BREEAM-standaarden verrijzen, verbruiken 40 procent minder energie dan vergelijkbare gebouwen. Er is onder andere voorzien in efficiënte verlichting en verwarming, recycling en waterbesparende maatregelen.

In gastland Brazilië ontvingen zes stadions een LEED-certificaat voor duurzame bouw. Het stadion in Belo Horizonte is de eerste WK-arena ter wereld die volledig draait op zonne-energie. LEED is de Amerikaanse tegenhanger van BREEAM. De assessments voor certificering zijn grotendeels hetzelfde.

Bron: edieEnergy, Building4Change | Foto: SaranskGrazhdanProekt Rusland