10-04-2018 09:25 | Door: Rianne Lachmeijer

Over 15 jaar wordt hij weer uit elkaar gehaald, maar deze week staat in het  teken van de opening. Het circulair gebouwde The Green House is dé nieuwe ontmoetingsplek bij Utrecht Centraal en is voorzien van een restaurant, vergaderruimten en een kas op het dak.

R Creators, een consortium van Strukton, Ballast Nedam en Facilicom, heeft The Green House vanuit een circulaire gedachte gerealiseerd. Van de fundering tot het stalen skelet van het gebouw: herneembaarheid staat centraal. Het doel is om The Green House na vijftien jaar uit elkaar te halen en op een andere plek weer neer te zetten of de bouwmaterialen op andere plekken afzonderlijk een nieuwe functie te geven.

Circulair horeca-concept

Bij een circulair gebouw hoort natuurlijk ook circulaire exploitatie. Daarom is met foodservice-bedrijf Albron geen traditioneel huurcontract, maar een samenwerkingscontract afgesloten. ‘Als je echt circulair wilt werken dan moet dat met elkaar, door de hele keten’, aldus Albron op de website.

De plantenkas op het dak zorgt ervoor dat Albron ingrediënten lokaal kan verbouwen. Bij elk gerecht dat wordt geserveerd staat de CO2-uitstoot, de vitaliteit en de lokaliteit vermeld. Het terugdringen van afval, energie en watergebruik staat centraal. Ook leveranciers worden bij het circulaire gedachtengoed betrokken: producten worden niet afgenomen, maar er wordt betaald voor gebruik: pay-per-use.

In onderstaande YouTubevideo geeft Albron een virtuele rondleiding door The Green House:

Bronnen: Albron, Ballast Nedam en Strukton | Afbeelding: Strukton