15-04-2018 11:30 | Door: Rianne Lachmeijer

Carbon6, het voormalige CBS-gebouw in Heerlen, krijgt 3.500 zonnepanelen op de parkeerplaats. Er is een houten constructie boven de parkeerplaatsen gerealiseerd waarop de zonnepanelen zijn geplaatst. Dit levert een energiebesparing van 35 procent op.

Ontwikkelaar World of Walas noemt het de dakconstructie CarbonBlue. “We hebben 1 megawatt aan opgesteld vermogen”, zegt Dirk van der Ven, COO van ontwikkelaar World of Walas.

“CarbonBlue zorgt voor een energieproductie van - naar verwachting - 900.000 kWh per jaar. In totaal wordt jaarlijks meer dan 400.000 kilo CO2 gereduceerd en daar is de CO2-reductie tijdens de bouw nog niet in meegenomen”, zegt Van der Ven.

Duurzaam houten constructie en waterzuivering

De zonnepanelen liggen op een constructie van duurzaam hout. Daarnaast zijn er oplaadpunten voor elektrische auto’s gerealiseerd en is een regenwaterzuivering geïnstalleerd. De waterzuivering bestaat uit een betonnen bak waarin struiken, riet- en grassoorten staan. Deze zuiveren fijnstof uit de lucht en filteren koperdeeltjes van de naastgelegen spoorlijn uit het regenwater.

Lees ook: Btw-teruggave mogelijk voor álle huiseigenaren met zonnepanelen

Bron: World of Walas | Afbeelding: Adobe Stock