19-04-2018 10:16 | Door: Rianne Lachmeijer

Steden waarin mensen minder stress ervaren en meer bewegen, daar kan de overheid met maatregelen voor zorgen. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).

Download het rapport

In het rapport 'De stad als gezonde habitat: gezondheidswinst door omgevingsbeleid' geeft Rli advies hoe gemeenten hun stad gezonder kunnen maken op basis van de nieuwe Omgevingswet.

Gezondheidswinst boeken

Zo stelt Rli dat gemeenten onder andere gezondheidswinst kunnen boeken door de stad in te richten op een manier waarop mensen worden gestimuleerd om gezonder te leven. Bijvoorbeeld door netwerken van fiets- en wandelpaden in te richten.

Ook op het gebied van gebouwen is winst te behalen, aldus Rli. Bijvoorbeeld door strategische plaatsing van trappen en liften en drukke en rustige ruimtes af te wisselen. Om deze gebouwen kan de gemeente vervolgens groen aanleggen.

Lees ook: Meer aandacht voor groen in de gemeente

Samenwerking

Rli stelt dat samenwerking belangrijk is. Voor een succesvolle aanpak moeten zorgverzekeraars, woningcorporaties, bedrijven en burgers nauw betrokken worden bij de keuzes van de stad. Ook de rijksoverheid speelt een rol: wanneer het Rijk kiest voor een verstedelijkingsstrategie heeft dit directe invloed hebben op steden waar rijkswegen doorheen lopen. Die steden zullen vervolgens fors moeten investeren in bijvoorbeeld geluidsschermen of ondertunneling.

Lees ook: ‘Utrecht duurzaamste gemeente van Nederland’

Bron: Rli | Afbeelding: Adobe Stock