23-04-2018 10:30 | Door: Rianne Lachmeijer

Het is zover: de aansluitplicht op aardgas vervalt. Dat betekent dat nieuwbouwwoningen niet langer aangesloten hoeven te worden op aardgas. Dit moet de transitie naar een duurzaam energiesysteem versnellen.

Deze wijzigingen zijn vastgelegd in de Wet Voortgang Energietransitie (VET) die recentelijk is aangenomen. De Wet VET is een wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. Naast het vervallen van de aansluitplicht biedt de wet extra ruimte voor experimenten en innovaties.

Innovaties om energietransitie op gang te brengen

Experimenten en innovaties zijn niet alleen nodig voor een gasloze nieuwbouw, maar ook om de bestaande wijken, woningen en gebouwen los te koppelen van het aardgas. Hiervoor is de innovatietender ‘Kortetermijninnovaties aardgasloze wijken, woningen en gebouwen’ geopend.

Roelof Potters, general manager van Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling, sprak eerder in de podcast van DuurzaamBedrijfsleven over de omschakeling van gas op duurzame alternatieven. “Er zijn goede en duurzame alternatieven beschikbaar, maar we moeten hard gaan werken om die ook overal te krijgen.”

Dit fragment maakt onderdeel uit van een complete podcast. Abonneer je op de podcast via Soundcloud, iTunes of op je telefoon via een podcastapp. Zoek op: DuurzaamBV.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Afbeelding: Adobe Stock