08-05-2018 08:01 | Door: Britt van den Elshout

Drie Poolse ontwerpers hebben een mobiele wolkenkrabber bedacht die makkelijk vervoerd kan worden, weinig ruimte inneemt en duurzaam is. Hiermee hebben ze eerder dit jaar de jaarlijkse ontwerpwedstrijd gewonnen van het tijdschrift eVolo.

eVolo is een architectuur- en designtijdschrift dat elk jaar een prijs uitreikt voor een nieuw idee dat te maken heeft met verticale architectuur.

De Skyshelter.zip

De mobiele wolkenkrabber, de Skyshelter.zip, is een multifunctionele schuilplaats die voedsel, energie en water biedt in bijvoorbeeld rampgebieden. De Skyshelter.zip is zeer gemakkelijk te verplaatsen met helikopters vanwege de opvouwbare structuur en het minimale gewicht. Doordat hier geen vrachtwagens meer voor nodig zijn, is het eenvoudiger, sneller en beter voor het milieu.

Het systeem werkt als volgt: de basissteunen worden in de grond verankert en vervolgens ontvouwt de wolkenkrabber zich dankzij de grote heliumballon die in het pakket is geplaatst. De heliumballon kan de gehele structuur omhoog trekken en staande houden. Verder zitten er constructiestaaldraden achter het doek van de wolkenkrabber waardoor hij bestand is tegen windstoten.

Duurzame elementen

Voor de Skyshelter.zip is nanomateriaal gebruikt op basis van duurzaam ETFE-folie. In dit materiaal willen de ontwerpers een netwerk van kleine aparte zonnecellen maken. Deze staan dan niet vast op een grote plaat waardoor het doek flexibel blijft. Met de zonnecellen is het gebouw in staat om schone energie te produceren, wanneer daar behoefte aan is in geval van nood.

Daarnaast is de bovenkant van de ballon zo gevormd dat regenwater door het holle centrum van de wolkenkrabber kan stromen. Hier wordt het water gereinigd met speciale filters en vervolgens verzameld voor verder gebruik.

Lees ook: 

Bron: eVolo | Afbeelding: Damian Granosik, Jakub Kulisa, Piotr Pańczyk