16-05-2018 13:30 | Door: Rianne Lachmeijer

Elk nieuw Europees gebouw moet vanaf 2020 bijna energieneutraal zijn om aan de Europese wetgeving te voldoen. Toch komt de ontwikkeling van dit soort gebouwen traag op gang. Het Europese project Affordable Zero Energy Buildings wil hier verandering in brengen met de ontwikkeling van een methode om deze gebouwen tegen lage kosten te realiseren.

Een van de oorzaken die het Affordable Zero Energy Buildings (AZEB) project identificeert voor het langzaam op gang komen van de bouw van bijna energieneutrale gebouwen is dat de bouw vaak duurder is dan de traditionele bouw.

Methode om bouw bijna energieneutrale gebouwen te versnellen

In het rapport Set of Solutions for Affordable Zero Energy Buildings geeft AZEB een samenvatting van de belangrijkste kostendrivers voor bijna energieneutrale gebouwen in vergelijking met traditionele gebouwen. Daarnaast worden de eerste bouwstenen gepresenteerd voor de methode die AZEB ontwikkelt om de transitie naar bijna energieneutrale bouw te versnellen.

Download het rapport

Volgens AZEB zijn er een aantal manieren waarop de ontwikkeling van bijna energieneutrale gebouwen goedkoper kan. Zo helpt het als er duidelijke prestatie-indicatoren over kosten, energie, comfort, gezondheid en milieu worden opgesteld en als er processen binnen de keten worden geoptimaliseerd.

Lees ook: Infrastructuur voor fietsers en voetgangers loopt achter in Europese steden

Bron: AZEB | Afbeelding: Adobe Stock