05-06-2018 10:04 | Door: Britt van den Elshout

New Horizon Urban Mining en grond-, weg-, en waterbouwer Rutte Groep presenteren vandaag op vastgoedbeurs Provada een machine die beton kan splitsen in zand, cement en grind. Het is wereldwijd voor het eerst mogelijk om beton op deze manier te recyclen.   

Beton is het meest toegepaste materiaal in de bouw, maar tegelijkertijd een van de meest verontreinigde bouwmaterialen. Bij het maken van beton komt namelijk wereldwijd meer dan 5 miljard ton CO2 vrij, wat gelijk staat aan 9 procent van de totale CO2-emissie op aarde. Het maken van beton is zelfs schadelijker dan de uitstoot van alle auto’s, bussen, schepen en vliegtuigen bij elkaar.

De nieuwe betonverwerkingsmethode kan echter substantieel bijdragen aan minder CO2-uitstoot. De machine kan de grondstoffen uit beton namelijk terugwinnen om er vervolgens nieuw beton van te maken. De twee bedrijven noemen het nieuwe circulaire product ‘Freement’. Freement zal niet duurder zijn dan normaal beton.

Circulaire sloop en bouw

Op dit moment wordt beton uit gebouwen voornamelijk hergebruikt voor fundering onder wegen. Volgens New Horizon Urban Mining en Rutte Groep is de technische innovatie dan ook een grote stap in de richting van een circulaire sloop- en bouwwereld.

“We halen letterlijk waarde uit beton, waardoor we denk ik veel gebouweigenaren kunnen verleiden de ontmanteling op deze circulaire manier te gaan doen”, stelt Michel Baars, oprichter van New Horizon Urban Mining. De installatie zal vanaf vandaag ingezet worden voor al het beton dat op projecten van New Horizon vrijkomt bij de ontmanteling van gebouwen.

Urban mining

Urban mining is het herwinnen van grondstoffen uit producten en dan het liefst op lokale basis. De stad wordt bij urban mining gezien als de bron voor noodzakelijke grondstoffen. New Horizon zet zich door middel van urban mining in voor een circulaire economie als nieuw economisch model. 

Lees ook: 

Bron: New Horizon Urban Mining | Foto: Adobe Stock