06-06-2018 16:45 | Door: Britt van den Elshout

Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis tekende op de eerste dag van vastgoedbeurs Provada een samenwerkingsovereenkomst met Madaster. Madaster is een publiek platform dat materialenpaspoorten documenteert met als doel wereldwijd afval te elimineren. 

Duurzaamheid is belangrijk binnen Arcadis. Het bedrijf zoekt naar de meest duurzame oplossingen voor klanten en het hergebruik en nadenken over toekomstig materiaalgebruik maakt daar volgens hen deel van uit. “We zijn enthousiast over onze samenwerking met Madaster”, aldus Niels van Geenhuizen, verantwoordelijk voor duurzaamheid binnen Arcadis. “Het is een vervolgstap in het streven om de sector verder te verduurzamen.’’

Martijn Oostenrijk, directeur van Madaster Services: “Dankzij samenwerking met een wereldwijd opererend ingenieursbureau als Arcadis wordt het gebruik van materialenpaspoorten zowel nationaal als internationaal gestimuleerd. Arcadis biedt gebruikers van het platform waardevolle informatie op het gebied van digitale innovatie en kostenbeheer. Dit kan het maken van bepaalde strategische afwegingen aanzienlijk vergemakkelijken.”

Madaster: het kadaster voor materialen

Madaster is een online bibliotheek waarin materialen en gebouwen gedocumenteerd worden. Op deze manier worden zogenoemde materialenpaspoorten van gebouwen gemaakt. Een materialenpaspoort bevat informatie over de kwaliteit en de herkomst van de materialen en hun huidige locatie. Dit maakt hergebruik bij verbouwingen of terugwinning van materialen eenvoudiger.  

Iedereen kan een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Er zijn dan ook al verschillende bedrijven die zich actief bezighouden met Madaster. Zo heeft VolkerWessels materialenpaspoorten gemaakt voor meerdere projecten. “We hopen dat een materialenpaspoort als een vereiste in elk bestek wordt opgenomen”, zei Lars van der Meulen, manager corporate social responsibility van VolkerWessels, in een eerder interview met DuurzaamBedrijfsleven.

Het Madaster is een initiatief van architect Thomas Rau, in onderstaande podcast vertelt hij onder andere over het paspoort en over het belang van een Universele Verklaring voor de Rechten van Materialen:

Lees verder:

Bron: Arcadis | Foto: Adobe Stock