09-06-2018 10:02 | Door: Rianne Lachmeijer

De vastgoedbeurs Provada is voor veel partijen de plek bij uitstek voor het ontmoeten van nieuwe partners, het ondertekenen van samenwerkingsverbanden en de lancering van nieuwe producten en concepten. Een greep uit de lanceringen van dit jaar:

Circulair beton

New Horizon Urban Mining en grond-, weg-, en waterbouwer Rutte Groep presenteerden op de Provada een innovatieve techniek die circulair beton mogelijk maakt. Het gaat om een machine die beton kan splitsen in zand, cement en grind.

Deze nieuwe betonverwerkingsmethode kan substantieel bijdragen aan minder CO2-uitstoot, stellen de bedrijven. Beton is het meest toegepaste materiaal in de bouw en is verantwoordelijk voor circa 9 procent van de totale CO2-emissie op aarde.

Energierobot

Een robot die energieverspilling voorkomt, dat is wat ING dit jaar op de Provada introduceerde. Voor veel gebouwen geldt dat er een verschil is tussen het energielabel en het daadwerkelijk energieverbruik van het pand. Bijvoorbeeld doordat klimaatinstallaties verkeerd staan ingesteld. De energierobot spoort dit soort onnodig energieverbruik op.

De robot doet dit door middel van algoritmes en door een vergelijking van de gegevens van slimme energiemeters van gebouwen met een exacte benchmark van het specifieke gebouw. Hiermee wordt tot 15 procent aan energiebesparingsmogelijkheden geïdentificeerd.

Houten kantoorpand concept

De aandacht voor hout als bouwmateriaal neemt toe. Dit komt niet alleen door het duurzame karakter van het materiaal, maar ook door technologische ontwikkelingen waardoor hout economisch interessanter wordt om te gebruiken.

Het Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep stap hierop in met de lancering van het houtbouwconcept: Woody Building Concepts. Zij maken kantoorgebouwen en bedrijfspanden die helemaal van hout zijn: van kolommen, spanten, wanden tot de vloeren.  

Verder op de Provada:

 

 

Afbeelding: Janssen de Jong Groep