11-06-2018 10:30 | Door: Rianne Lachmeijer

Gasloos, energiezuinig en slim. Dat zijn de 39 jaren ’60 huurwoningen die BAM recent heeft opgeleverd in Woerden. Alles in de Woerdense woningen is elektrisch.

De woningen leveren over een heel jaar evenveel energie op als zij verbruiken, dat wordt nul-op-de-meter genoemd. Om dit te bereiken zijn de woningen goed geïsoleerd, voorzien van nieuwe, zuinige installaties en zijn zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Naast deze maatregelen, zijn ook de vloeren vervangen. Hierbij is gebruikgemaakt van een kant en klare, volledig geïsoleerde vloer.

Energieopslag

Opvallend aan de nul-op-de-meterwoningen in de Woerdense wijk Schilderskwartier is dat er ook een ‘slimme’ component aan is toegevoegd. Zo slaan de woningen bij een energie-overschot de energie tijdelijk op in thuisbatterijen en in wijkbatterijen.

Wanneer de zonnepanelen minder energie opwekken, worden de woningen van energie voorzien door middel van de batterijen. Door energie tijdelijk op te slaan, in plaats van directe levering aan het energienetwerk wordt overbelasting van het energienet voorkomen.

Lees ook:

Bron: BAM Wonen | Afbeelding: BAM Wonen