13-06-2018 15:30 | Door: Rianne Lachmeijer

Amsterdam verwerkt cellulose gewonnen uit gerecycled wc-papier in geluid-reducerend asfalt. Dit wordt gebruikt in de weg aan de IJburglaan.

De cellulose is gewonnen uit wc-papier dat via het riool in de afvalwaterzuivering terecht is gekomen. Dit materiaal kan in asfalt worden ingezet als een zogenoemde ‘afdruipremmer’. Daardoor verbetert de kwaliteit van het asfalt.

Gemeente Amsterdam stelt dat jaarlijks 180.000 ton wc-papier door het toilet wordt gespoeld en vervolgens als afval wordt verbrand, terwijl hier nog waardevolle grondstoffen zoals cellulose uit gewonnen kunnen worden.

Lees ook: Eerste circulaire fietspad in Zevenaar geopend

De waarde van cellulose

Dit materiaal kan niet alleen in asfalt worden verwerkt, maar kan ook gebruikt worden voor productie van isolatiemateriaal, bio-composiet, kunststof kozijnen en gevelplaten. Volgens de gemeente gaan in de toekomst meerdere waterschappen cellulose leveren aan Amsterdam.

Rioolwaterzuivering om dit soort stoffen uit het water te filteren kost veel geld en energie, maar volgens de gemeente Amsterdam is voor hergebruik in totaal minder energie nodig. Daarnaast hoeft minder afval te worden verbrand.

Circulariteit in Amsterdam

Recent publiceerde Metropoolregio Amsterdam (MRA) het Ontwikkelplan Circulaire Economie Metropoolregio Amsterdam waarin naar een samenhang wordt gezocht die ervoor zorgt dat bestaande actiepunten worden behaald en een omslag naar een circulaire economie voor de gehele metropoolregio mogelijk wordt.

Lees verder: ‘In 2025 is Metropoolregio Amsterdam een circulaire grootstedelijke regio’

Bron: Gemeente Amsterdam | Afbeelding: Adobe Stock