14-06-2018 13:00 | Door: Martijn van der Donk

Bij het organiseren van grote sportevenementen als de Olympische Spelen en nu het wereldkampioenschap voetbal in Rusland is duurzaamheid een onderdeel geworden dat steevast hoog op de agenda staat.

Zo hadden de organisatoren van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang zich ten doel gesteld om het evenement duurzamer te maken dan de voorgaande Olympische Spelen. De wereldvoetbalbond FIFA en het Russisch organiserend comité hebben de lat voor zichzelf ook hoog gelegd.

Lees ook: Pyeongchang wint goud voor meest duurzame spelen

Voor dit WK is de Green Stadiums Initiative gelanceerd. Dat betekent dat alle 10 stadions een duurzaamheidscertificaat hebben. Zo hebben zes van de tien stadions in Rusland een BREAAM-certificering, dat is een internationaal erkende standaard voor duurzame gebouwen. De overige vier stadions voldoen aan de nationale standaard voor nationale gebouwen.

40 procent minder energieverbruik

Voor de zes BREAAM-gecertificeerde stadion geldt dat het energieverbruik 40 procent minder is dan dat van vergelijkbare stadions zonder een BREAAM-certificering. Dat wordt onder meer bereikt door energiezuinige ledverlichting en efficiënt warmtegebruik. Ook het waterverbruik wordt door middel van een realtime monitoringssysteem nauwkeurig in de gaten gehouden. Door in toiletten standaard dubbele spoelsystemen te installeren (3 liter en 6 liter) kan het waterverbruik flink worden gereduceerd.

Daarnaast zijn afvalscheiding en recycling belangrijke duurzame pijlers van de duurzame doelstellingen van dit WK. Vorig jaar was Rusland gastheer voor de Confederations Cup (een kleiner internationaal voetbaltoernooi). Toen slaagde de organisatie erin om bijna 88 ton afval te scheiden en te recyclen.

Gratis met de trein

Ook op het gebied van mobiliteit wordt zwaar ingezet op duurzaamheid. FIFA heeft een partnerschap gesloten met de Russische spoorwegen. Die zetten tijdens het WK 500 extra treinen in. Supporters mogen tijdens het evenement gratis met de trein reizen. Zo hoopt de organisatie dat minder vaak voor de auto, de bus of het vliegtuig wordt gekozen als vervoermiddel.

Lees ook: 

Bronnen: FIFA, Eco-Business.com | Afbeelding: Adobe Stock