03-07-2018 08:43 | Door: Rianne Lachmeijer

De eerste meerpalen zijn inmiddels geplaatst. Daarmee is de bouw van Schoonschip nu officieel van start gegaan. De duurzame, drijvende woonwijk komt in het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ in Amsterdam-Noord.

De wijk bestaat uit 30 waterkavels en biedt plaats aan 46 huishoudens en een collectieve gebruikersplek. In oktober zullen de eerste woningen gerealiseerd zijn. Volgens de initiatiefnemers moet het de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa worden.

Duurzame kenmerken

De woningen krijgen bijvoorbeeld geen aardgasaansluiting. In plaats daarvan is gekozen voor goede isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Elke woning wordt voorzien van een grote accu waarmee energieoverschotten tijdelijk kunnen worden opgeslagen. Daarnaast zijn de woningen aangesloten op een gezamenlijk smart grid, zodat de woningen elektriciteit onderling kunnen uitwisselen.

Warmtepompen onttrekken warmte aan het water van het kanaal en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van passieve zonnewarmte. Het tapwater wordt verwarmd met behulp van zonneboilers en warmtepompen. Daarnaast worden alle douches voorzien van een installatie om warmte terug te winnen.

Tot slot worden grijs afvalwater en zwart afvalwater gescheiden afgevoerd. Het eerste is afkomstig uit bijvoorbeeld de vaatwasser of de wasmachine, het tweede uit het toilet. In een pilotproject, dat Schoonschip samen met Waternet uitvoert, zal het zwarte water worden afgevoerd naar een bioraffinaderij. Daar wordt het toiletwater vergist en omgezet in energie.

Lees ook:

 

Bron: Schoonschip | Afbeelding: Schoonschip