19-07-2018 13:31 | Door: Rianne Lachmeijer

Het bestuursgebouw van universiteit Maastricht (UM) krijgt geluiddempende wandpanelen die zijn gemaakt van textielafval. Dit verbetert de akoestiek in het gebouw.

De wandpanelen zijn gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo wil de universiteit niet alleen de wereldwijde textielafvalberg verminderen maar ook de arbeidsparticipatie in Nederland bevorderen.

“De leverancier van de wandpanelen leidt mensen op die moeite hebben met het vinden en houden van een baan en laat hen nieuwe producten maken van afgeschreven goederen. De keuze voor i-did als één van onze nieuwe leveranciers past dus perfect bij onze universiteit”, zegt Erwin Kuil, directeur facility services.

 Duurzaamheidsbeleid van de universiteit

Op basis van de thema’s people, planet en profit kijkt UM welke mogelijkheden het beste aansluiten. “Binnen de UM hebben we een goed systeem voor afvalscheiding. Zo dragen wij bij aan een beter milieu”, zegt Kuil.

“Maar we hebben ook oog voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via projecten als bijvoorbeeld 4Limburg doen wij onderzoek naar mogelijkheden om ook hen te laten participeren in het arbeidsproces.”

Internationaal duurzaamheidscertificaat

Universiteit Maastricht registreerde zich december vorig jaar als eerste Europese universiteit voor de Well Building Standard. Dit internationale duurzaamheidskeurmerk focust op welzijn en gezondheid van medewerkers en studenten.

“Ons recente onderzoek naar de effecten van binnenklimaat op gezondheid en productiviteit, onder andere in woningen, kantoren en scholen, laat duidelijk zien dat gezonde gebouwen tot betere resultaten leiden”, zegt universitair hoofddocent Nils Kok. Hij is expert op het gebied van duurzaam vastgoed.

Lees verder: Universiteit Maastricht zet als eerste in op internationaal duurzaamheidscertificaat

Bron: Universiteit Maastricht | Afbeelding: Shutterstock.com