12-09-2018 14:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De gemeente Helmond kiest voor verlichting op maat. Met een nieuwe generatie bewegingssensoren kan verlichting feller branden als iemand de lichtmast nadert. De verlichting dimt als de weggebruiker gepasseerd is. De energiebesparing met conventionele verlichting is aanzienlijk.

De slimme verlichting is een Smart City-oplossing van Luminext. De verlichtingsoplossing is gebaseerd op bewegingsdetectie.

Hoe werkt de slimme verlichting?

Op alle lichtmasten zitten SmartNodes sensoren die onderling met elkaar in contact staan. Door de sensor is het mogelijk om verlichting feller te laten branden als iemand nadert. Het type weggebruiker bepaalt de brandtijd en de lichtintensiteit, waarbij het licht zich als een lichtbel vóór de weggebruiker uit verplaatst.

De sensoren verhogen de veiligheid omdat weggebruikers op deze wijze met goed zicht aan het verkeer kunnen deelnemen. Daarbij dimt de verlichting direct als de weggebruiker buiten het bereik van de sensor is. Dat is in contrast met reguliere verlichtingsoplossingen waarbij de verlichting pas na een vooraf ingestelde tijd dimt.

Lees ook:

Energie besparen met slimme verlichting

Met de slimme verlichting wordt volgens de gemeente tot 80% aan energie bespaard ten opzichte van conventionele verlichting. Alfred Groote, beheerder openbare verlichting bij de gemeente Helmond, noemt het slimme systeem ‘een perfecte combinatie bij minimaal energieverbruik.’ Daarmee levert het verlichtingssysteem een bijdrage aan Helmond’s doelstelling om in 2035 klimaatneutraal te zijn.

Toekomst van slimme verlichting

Het project aan de Akkerweg omvat 198 armaturen van Lightronics en Schréder en is gerealiseerd in samenwerking met Heijmans. In de toekomst kunnen de sensoren voor meer doeleinden worden ingezet. Zo is een upgrade mogelijk waarna ook geluid, temperatuur en luchtkwaliteit gemeten kunnen worden.

Meer lezen over slimme lantaarnpalen? Journalist Rianne Lachmeijer schreef er onlangs een achtergrondartikel over:

Dit nieuwsbericht is onderdeel van de themamaand Digitale Revolutie. Klik hier voor een overzicht van artikelen over dit thema.

ICT

Foto: Gemeente Helmond