09-09-2014 12:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vastgoedondernemingen zijn wereldwijd duurzamer gaan werken. Beursgenoteerde bedrijven doen het aanmerkelijk beter dan niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Dat blijkt uit de Global Real Estate Sustainability Benchmark (Gresb), een Amsterdamse organisatie die de duurzaamheid in de sector onderzoekt en institutionele beleggers helpt hun portefeuille te verduurzamen.

Bedrijven uit Australië en Nieuw-Zeeland scoren het best met een gemiddelde score van 61 punten. Europa staat op de derde plaats met 47 punten. Uit het onderzoek blijkt verder dat beursgenoteerde bedrijven duurzamer zijn dan niet genoteerde bedrijven. Die ondernemingen behaalden gemiddeld 52 tegen 45 punten. De vastgoedsector investeerde vooral in efficiëntiemaatregelen. Daardoor daalden het energieverbruik, de CO2-emissies en het waterverbruik.

 

Interesse

 

Het onderzoek vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. Er deden 637 vastgoedondernemingen mee. Zij vertegenwoordigen met 56.000 gebouwen een waarde van $ 2,1 bln.

De meeste fondsmanagers en genoteerde vastgoedondernemingen doen mee als de organisatie hen benadert. De respons groeide sinds de introductie met 220 procent. Onder druk van beleggers, overheden en eindgebruikers is de vastgoedsector opener geworden over het duurzaamheidsbeleid, constateert Gresb. Beleggers hebben meer dan vroeger interesse in energiebesparende maatregelen en de duurzaamheid van hun beleggingen.

Bron: Gresb, Vastgoedmarkt | Foto: Eustaquio Santimano, via Flickr