20-07-2012 10:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het milieuvriendelijke dorp Ecovillage at Ithaca (EVI) in de Amerikaanse staat New York huisvest 160 inwoners, die geloven dat hun duurzame manier van leven model staat voor de toekomst.

Het dorp, dat begin jaren negentig is ontstaan, bestaat uit twee wijken, FROG en SONG, van ieder dertig huizen. Een derde wijk, TREE, is in aanbouw. De huizen zijn kleiner dan gemiddeld in Amerika en liggen gegroepeerd, zodat negentig procent van de oppervlakte ongerept blijft. "Zo kunnen we deze natuurlijke omgeving in stand houden", zegt Liz Walker, een van de oprichters van de gemeenschap.

We kunnen de huidige manier van huisvesting ombuigen tot een levenswijze die veel meer voldoening geeft.Liz Walker, oprichter Ecovillage at Ithaca

Zonnewarmte

De gezinnen verbruiken veertig procent minder energie dan gezinnen in dezelfde klimaatzone. Dit komt doordat de huizen goed geïsoleerd zijn en optimaal gebruik maken van zonnewarmte. Daarnaast voorzien zonnepanelen in twee derde van de energievoorziening.

Gemeenschapswerk

De inwoners van EVI werken twee uur per week voor de gemeenschap door te koken, schoon te maken of de financiën te regelen. "Wie een huis heeft, moet zulke zaken sowieso doen, dus waarom niet in een ruimere groep waarin je tegelijk vrienden kan maken", vertelt Ashley Click, een bewoonster van het dorp. De bewoners houden ook gemeenschappelijke maaltijden die – uiteraard - bestaan uit lokaal en biologisch geteeld voedsel.

Alternatieve levenswijze

EVI was een van de eerste ecodorpen ter wereld. De bewoners willen hun ecologische voetafdruk verkleinen en hopen dat het dorp model staat voor een alternatieve levenswijze. "We kunnen de huidige manier van huisvesting ombuigen tot een levenswijze die veel meer voldoening geeft”, zegt Liz Walker. “Dat zou gezonder zijn voor mens en planeet."

Bron: hln.be

Foto: Sherry Hardage