13-09-2014 09:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Drie nieuwsberichten die u niet mag missen. In drie keer 30 seconden. Iedere zaterdag presenteert DuurzaamBedrijfsleven.nl de best gelezen verhalen. Over innovatie, een doorbraak in duurzaam ondernemen en opvallend nieuws.

 

1. Duurzame Dow Jones roemt vier Nederlandse bedrijven

 

Vier Nederlandse bedrijven mogen zich op de Dow Jones Sustainability Index (DJSI) het duurzaamste bedrijf noemen binnen hun branche. Dow Jones stelt de ranglijst ieder jaar op.

De rapportage van 2014 zet AkzoNobel, AirFrance-KLM, Unilever en de ING Groep als Industry Sector Leader bovenaan de lijst van bedrijven in hun categorie. Ook andere Nederlandse bedrijven doen het goed in de duurzaamheidsindex van Dow Jones. Onder andere Ahold en KPN zijn op lagere plaatsen terug te vinden.

Meer weten? Lees verder.

 

2. Stealth-windpark onzichtbaar voor radar

 

Frankrijk bouwt het eerste windpark ter wereld dat vrijwel onzichtbaar is voor radarsystemen. De turbines en turbinebladen maken gebruik van militaire stealth-technologie.

Het project is een initiatief van de Franse energiemaatschappij EDF Energies Nouvelles en de Deense turbinebouwer Vestas. Het staatsbedrijf noemt de grootschalige toepassing van de stealth-technologie een wereldprimeur.

Meer weten. Lees verder.

 

3. Geprinte zonnecel gaat er nu echt komen

 

Flexibele, geprinte zonnecellen voor ramen en smart phones zijn dichtbij een commerciële introductie. Dat heeft het Australische onderzoeksinstituut CSIRO bekend gemaakt.

De geprinte zonnecellen liggen al anderhalf jaar op het dak van het instituut en de prestaties zijn behoorlijk. Ze zijn nog steeds tien keer minder efficiënt dan gewone zonnecellen met silicium, maar er is goede hoop op verbetering. De CSIRO is optimistisch over een snelle stap naar de commerciële markt.

Meer weten? Lees verder.

Foto Header: Johan Wieland, via Flickr.