23-07-2012 10:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Afgelopen donderdag opende het eerste Cradle to Cradle (C2C) trainingscentrum van Europa zijn deuren in het Limburgse Venlo. De regio is ‘apetrots’.

Het trainingscentrum gaat adviseurs opleiden die bedrijven zullen ondersteunen om een C2C-certificering te verkrijgen voor hun producten en productieprocessen.

De C2C-methode is zo’n tien jaar geleden ontwikkeld. C2C-producten dienen veilig en gezond te zijn en kunnen aan het einde van hun levenscyclus weer dienen als volwaardige grondstoffen voor nieuwe producten.

Leiderschap

Sinds 2007 houdt de regio Venlo zich bezig met C2C, om de economische groei van de regio te bevorderen. Het Cradle to Cradle Product Innovation Institute in San Francisco, dat wereldwijd verantwoordelijk is voor de certificering van C2C-producten, nam het initiatief voor het centrum. Volgens voorzitter van het instituut Bridgett Luther viel Venlop op door zijn leiderschap en koploperspositie.

Europese hoofdstad

“Een dergelijke Europese primeur is uitermate eervol", zegt Stephan Satijn, wethouder Economische Zaken van de gemeente Venlo en tevens voorzitter van de Stichting C2C ExpoLAB. "Het betekent nogal wat als deze organisatie uit San Francisco onze stad uitkiest als bruggenhoofd voor de verdere expansie in Europa.”

Een dergelijke Europese primeur is uitermate eervol. Stehpan Satijn, wethouder Venlo

Roy Vercoulen, directeur van het ExpoLAB, dat kennisontwikkeling op het gebied van C2C in een stroomversnelling wil brengen, zegt “apetrots” te zijn. “Venlo wordt nu feitelijk de Europese hoofdstad voor Cradle to Cradle. Dit is heel belangrijk voor de toekomst van de regio en mede te danken aan het innovatieve vermogen en het ondernemerschap van de bedrijven die hier op dit gebied actief zijn.”

Bron: Duurzaamgebouwd

Foto: Hans Ermers