28-12-2018 13:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Supermarktketen Lidl heeft deze week een vestiging in Rotterdam afgesloten van het aardgas. Daarmee zijn de ruim 400 winkels van de supermarktketen in Nederland 100 procent aardgasvrij. 

Lidl heeft de aardgasaansluiting in de winkels vervangen door een elektrische warmtepomp. Deze stap is duurzaam en efficiënt. In plaats van gebruik te maken van twee systemen - aardgas voor verwarming en elektriciteit voor de koeling – voldoet nu één systeem. 

Lees ook: Hoe Lidl Nederland erin slaagt om van het gas af te gaan

Aardgasvrij

Als eerste waren alle Lidl filialen in de provincie Groningen aardgasvrij. Nu met het laatste filiaal in Rotterdam is ook de provincie Zuid-Holland rond, waarmee de landelijke doelstelling is behaald. 

Als duurzame organisatie draagt Lidl bij aan de transitie naar een duurzamer energiesysteem. Een belangrijke stap hierbij is het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstof. De afgelopen jaren heeft de supermarktketen flink geïnvesteerd in het aardgasvrij maken van alle winkels. Dit resulteert nu in een primeur. Als eerste supermarktketen zijn alle winkels van Lidl 100 procentaardgasvrij. Een mooie stap die bovendien bijdraagt aan de ambitie om toe te werken naar een circulaire bedrijfsvoering. 

Teller op 0

Het totale aardgasverbruik - indien alle filialen nog aardgas zouden verbruiken - is ruim 2.000.000 kubieke meter aardgas per jaar. Dit is de afgelopen jaren afgebouwd. De teller staat dus op 0. 

"Door te kiezen voor een gefaseerde aanpak slaagde Lidl erin om de overschakeling efficiënt en soepel te laten verlopen", aldus Marlijn Simons-Somhorst, manager corporate responsibility & relations bij Lidl Nederland, in een bericht eerder dit jaar "Wij werken al een aantal jaar aan het fossielvrij maken van al onze filialen. We hebben deze omstelling zoveel mogelijk laten plaatsvinden op een natuurlijk moment waarop systemen aan vernieuwing toe waren of een filiaal gemoderniseerd werd." 

Podcast

Eerder sprak DuurzaamBV Radio met Marlijn Simons-Somhorst over verantwoord ondernemen en hoe Lidl daar invulling aan geeft

Bron en afbeelding: Lidl