17-01-2019 16:43 | Door: Bas Joosse

Bouwconcern Dura Vermeer en de provincie Overijssel gaan een provinciale weg op een nieuwe manier beheren. Bouwer Dura Vermeer wordt ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de weg. De provincie ‘huurt' als het ware de weg en betaalt alleen voor het gebruik.

De wegenbouw kent nu nog een traditioneel 'lineair' model, waarbij bouw, onderhoud en sloop losse fases zijn. Door bouw en onderhoud bij elkaar te voegen, willen de partijen een circulair model dichterbij brengen.

Op dit moment legt één aannemer een weg aan en wordt hij hiervoor betaald door de provincie. De provincie is vervolgens eigenaar van de weg en contracteert andere aannemers voor het onderhouden van de weg. “In het algemeen bouwt de eerste niet zo, dat het onderhoud later minimaal is”, stellen de provincie Overijssel en Dura Vermeer. Veel onderhoud is niet duurzaam; de aannemer die de weg onderhoudt, heeft er wel baat bij.

Kosten besparen

Door de bouw en het onderhoud bij één aannemer onder te brengen, kunnen mogelijk kosten bespaard worden op het onderhoud. In het nieuwe beheermodel betaalt de provincie voor het gebruik van de weg een bedrag aan Dura Vermeer. Vanaf april wordt het bouwbedrijf verantwoordelijk voor het onderhoud van een gedeelte van de provinciale weg N739 bij Hengelo. De pilot duurt een jaar

Circulaire economie dichterbij

 “We willen pionieren met een model waarbij we al die stappen op ons nemen, dus ook verantwoordelijk worden voor hergebruik. Daardoor krijgen we bij het ontwerp en de aanleg, maar ook bij het beheer, belang bij recycling van materiaal. Daarmee komt de circulaire economie ook in de wegenbouw een grote stap dichterbij”, stelt Theo Winter, lid van de Raad van Bestuur bij Dura Vermeer.

Circulair asfalt

Duurzaamheid op wegen komt in verschillende vormen voor. Het verwerken van gerecycled asfalt gebeurt al langere tijd, in fietspaden of in de deklaag van een weg. Bouwconcern Bam test onder andere in Breda circulair asfalt.

Lees ook: Duurzaamheid op de snelweg: 5 duurzame ontwikkelingen

Bron: Provincie Overijssel, Dura Vermeer | Afbeelding: Adobe Stock