29-09-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Den Bosch is aangewezen als proeftuin voor een geluidsscherm dat ook zonnestroom opwekt. Het consortium dat het zonne-geluidsscherm ontwikkelt, staat onder leiding van bouwmaatschappij Heijmans.

Het zonne-geluidsscherm functioneert als een gewoon scherm tegen de lawaaioverlast van snelwegen, en wekt tegelijkertijd zonnestroom op voor de omwonenden. De innovatie zit in het gebruik van LSC. De zogeheten Luminescent Solar Concentrator, of luminescente zonneconcentrator, vangt zonlicht op en stuurt dit weg naar kleine zonnecellen die aan de zijkant van het materiaal zijn bevestigd.

De technologie is geschikt voor grote oppervlakken als ramen, daken en gevels, en ook geluidsschermen. Het systeem is een goedkoper alternatief voor zonnepanelen. De maximale efficiëntie is met iets meer dan 7 procent nog wel veel lager.

Het samenwerkingsproject, onder de naam Solar Noise Barriers (SONOB), bestaat verder uit de TU Eindhoven, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Solar Energy Application Center (SEAC), geluidsschermenfabrikant Van Kampen Industries, Dutch Space en de gemeente Den Bosch.

Wegennet

De partners onderzoeken nieuwe materialen en bouwen een prototype op ware grootte in de Living Lab-omgeving van SPARK-campus bij de Willemspoort aan de Ring West in Den Bosch. De veldtest begint in 2015 en duurt minimaal een jaar.  Het SONOB-project is een van de belangrijkste Living Labs, omdat dit moet bijdragen aan de versnelde ontwikkeling van zonne-geluidsschermen. SPARK-campus zorgt onder meer voor werk- en onderzoeksplekken voor studenten, onderwijsinstellingen, start-ups en bedrijven.

Heijmans kiest voor geluidsschermen vanwege de hoeveelheid beschikbare ruimte. De Nederlandse wegen en spoorlijnen zijn omgeven door ongeveer vijf miljoen vierkante meter geluidswerende constructies. Ze staan vooral op plekken met veel zon en dichtbij het elektriciteitsnet. Perfect voor een upgrade naar zonne-geluidsscherm.

In onder meer Italië, Oostenrijk en Duitsland staan al traditionele stroomopwekkende schermen, waarbij zonnepanelen veelal op de bestaande constructie zijn gelegd. Rijkswaterstaat werkt aan een zonne-geluidsscherm opgebouwd uit tweezijdige zonnecellen. Deze proef begint in de loop van 2016.

 

Bron: Heijmans, ECN, Rijkswaterstaat | Foto: Heijmans