04-07-2019 11:15 | Door: Bas Joosse

Hittestress kan de wereld in 2030 miljoenen banen aan arbeidsproductiviteit kosten; de wereldwijde economie verliest hiermee $ 2.4 biljoen (€ 2,7 biljoen). Dit stelt de International Labor Organisation (ILO), een onderdeel van de Verenigde Naties, in een rapport dat deze week verscheen.

Hittestress treedt op als de buitentemperatuur boven de 35 graden Celsius uitkomt in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Buiten werken geeft dan gezondheidsrisico’s, doordat het lichaam vanaf een temperatuur van 39 graden blootgesteld wordt aan ‘hitte-uitputting’. Dit zorgt volgens de organisatie voor een verminderde productiviteit, een grotere kans op fouten in het werk en een hitteberoerte.

Voorzichtige schatting

Volgens de ILO kan hittestress in 2030 2,2 procent van alle werkuren wereldwijd teniet doen. Uitgedrukt in voltijdsbanen gaat het om 80 miljoen banen. De organisatie stelt wel dat het om een voorzichtige schatting gaat, omdat ervan uitgegaan wordt dat werk op het land en in de bouw in de schaduw uitgevoerd wordt en niet in de volle zon.

Ook gaat de ILO er in de voorspelling vanuit dat de opwarming van de aarde op 1,5 graad Celsius blijft. Als meegerekend wordt dat werk in de bouw en op het land in de zon gedaan wordt, gaan er volgens het rapport 136 miljoen voltijdsbanen verloren.

Rol voor werkgevers

Werkgevers spelen volgens de ILO een cruciale rol in het implementeren van maatregelen die hittestress tegen kunnen gaan. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat gebouwen minder warmte binnen laten door groene daken te installeren, of zorgen dat medewerkers die buiten werken meer schaduw hebben. Ook kan het aanpassen van de werkuren helpen, zodat werknemers niet op de heetste uren van de dag hoeven te werken.

Niet alleen personen, maar ook techniek heeft te lijden onder warmte. Zo zijn bijvoorbeeld zonnepanelen in een hittegolf minder productief.

Lees ook: 3 oplossingen die hittestress verminderen

Bron: International Labor Organization | Afbeelding: Adobe Stock