22-10-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een Nederlandse innovatie biedt de betonindustrie de mogelijkheid om 30 tot 40 procent minder cement te gebruiken in het productieproces. Dit leidt tot een CO2-reductie van 25 tot 35 procent.

Met het hiervoor ontwikkelde Mecalithe kan de Nederlandse betonindustrie een groot deel van de duurzaamheidsdoelstelling voor CO2-reductie in 2020 behalen.

De vinding komt van producent en leverancier Suston Group uit Den Bosch en is inmiddels in gebruik genomen door MBI, de grootste betonsteenproducent van Nederland. Mecalithe is geschikt voor de productie van prefab en betonwaren, zowel voor droge mortel als zelfverdichtend beton.

“Simpel gezegd is het een poedervormige hulpstof die de lijmkracht van cement vergroot”, stelt een van de bedenkers van Mecalithe, Peter van Bakel, die samen met Dr. Youva Raj Tyagi jarenlang onderzoek deed naar de stof. “Het verhoogt de werking van cement en maakt daardoor het beton sterker of biedt de mogelijkheid bindmiddel te reduceren."

De wereldwijde cement- en betonindustrie is zeer energie-intensief. De jaarlijkse productie van bijna 6,7 miljard kubieke meter zorgt voor een CO2-uitstoot van circa 5 miljard ton en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het broeikaseffect en klimaatverandering. Omdat beton een veelgebruikte bouwstof is, is het interessant om hiervoor CO2-besparende maatregelen in te voeren.

Bron: MGX Group | Foto: Mike Kniec via Flickr