06-11-2014 14:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Unie heeft in totaal € 300 mrd beschikbaar als investeringsbudget. De topambtenaar voor Energie wil een substantieel deel daarvan in duurzame renovatie steken.

Dat meldt EurActiv. Directeur-Generaal Energie Dominique Ristori wil dat er meer geld beschikbaar komt voor renovatieprojecten. Hij heeft het plan voorgelegd aan de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Jean-Claude Juncker. Volgens Ristori vermindert de renovatie van bestaande bouw de CO2-uitstoot en verbetert de energie-efficiëntie. Het project creëert banen en trekt de hele economie van de Unie uit het slop.

De ambtenaar wijst er op dat geld alleen niet genoeg is om de grootschalige renovatie van de grond te krijgen. "Alle betrokken partijen moeten worden mobiliseerd: de bouwsector, EU-leiders en nationale en regionale overheden, inclusief de burgemeesters."

Details

Commissievoorzitter Juncker maakt naar verwachting volgende maand de details van zijn investeringsplannen bekend. Het is echter nog onduidelijk waar de € 300 mrd die hij in de economie wil pompen, vandaan moet komen.

Er bestaat al Europese regelgeving over energie-efficiëntie van nieuwe gebouwen. Maar voor bestaand vastgoed zijn minder eisen en doelen vastgelegd. Nieuwbouw en bestaande bouw in de EU dragen voor 40 procent bij aan de totale CO2-uitstoot van de lidstaten. De organisatie European Alliance of Companies for Energy Efficiency in Buildings (EuroACE) is daarom een campagne gestart om meer budget vrij te maken voor renovatie. Het energieverbruik van bestaande EU-gebouwen moet in 2050 met 80 procent zijn verminderd ten opzichte van 2005, vindt EuroACE.

Volgens de organisatie laat de crisis in Oekraïne zien dat energie-efficiëntie steeds belangrijker wordt, zodat Europa minder afhankelijk is van gaslevering door Rusland. “De bouwsector moet daarom topprioriteit krijgen in het EU-energiebeleid”, zegt een topman van EuroACE tegen Euractiv.

Bron: Euractiv | foto: TPCOM, via Flickr