11-11-2019 15:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Gebiedsontwikkelaar BPD en Madaster gaan 1.000 nieuwbouwwoningen voorzien van een materialenpaspoort, zodat men precies weet welke (en hoeveel) grondstoffen de woningen bevatten.

De samenwerking werd beklonken tijdens het Zwolse vastgoed-evenement ‘Circulaire aanpak in de vastgoedketen: hoe krijg je het rond?’

Materialenpaspoort voor een circulaire economie 

Madaster heeft het doel om grondstoffen eindeloos beschikbaar te maken voor hergebruik. Om dat te kunnen realiseren, is het essentieel dat we weten waar grondstoffen zich bevinden en in welke hoeveelheden. Madaster ontwikkelde daarom een materialenpaspoort voor gebouwen, zodat het duidelijk is welke grondstoffen een gebouw bevat. Dit wordt bijgehouden in een digitale grondstoffenbibliotheek, die voor iedereen toegankelijk is.

BPD (Bouwfonds Property Development) gaat in 2020 gebruik maken van Madaster’s materialenpaspoort voor 1.000 nieuwbouwwoningen. De materialen die gebruikt worden voor deze woningen worden opgenomen in de online materialenbibliotheek.

Circulariteit hoeft geen geld te kosten en kan zelfs geld opleveren, wil Madaster bewijzen. Lees hier meer:

Het belang van hergebruik

Als gebiedsontwikkelaar ziet BPD een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd in het creëren van duurzame woongebieden. Hergebruik van grondstoffen is daar een belangrijk onderdeel van, stelt Frans Holleman, directeur regio Noord-Oost & Midden Nederland van BPD: “Het is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsambities van BPD. We zijn met onze ketenpartners een leertraject gestart om te ontdekken hoe we nieuwbouwwoningen circulair kunnen ontwikkelen. Een belangrijke stap is het materialenpaspoort, om grip te krijgen op de circulaire waarde van nieuwbouwwoningen.”

BPD kan in ieder geval rekenen op steun van de consument. Recent onderzoek van de gebiedsontwikkelaar wijst uit dat 90 procent van de consumenten belangstelling heeft voor duurzaam wonen.

Madaster timmert hard aan de weg. Lees bijvoorbeeld ook:

Beeld: BPD.