09-12-2019 10:02 | Door: Rianne Lachmeijer

Een plek waar gezond stedelijk leven centraal staat. Deze ambitie verwezenlijkt men in het hart van Utrecht, vlakbij het centraal station. Daar verrijst Wonderwoods. Onder andere de toevoeging van 360 bomen en duizenden struiken maakt het tot een innovatief bouwproject.“Hier hoef je niet te vertellen dat het een duurzaam gebouw is”, aldus landschapsarchitect Timo Cents. Hoe kwamen de partners in zes stappen tot een geïntegreerd duurzaam concept? 

Steeds meer mensen trekken naar de stad. De Verenigde Naties verwachten dat in 2050 circa 68 procent van de wereldbevolking in stedelijke gebieden woont. Dat stellen zij in de meest recente publicatie Revision of World Urbanization Prospects uit 2018. Op dat moment woonde circa 55 procent van de wereldbevolking in de stad.  

Met een stijgend inwonersaantal neemt de druk op de stad toe. Hoe houd je de stad leefbaar en zorg je ervoor dat de kwaliteit van leven zelfs verbetert voor stadsbewoners? Met die vraag in het achterhoofd ontwikkelden Wonderwoods Development, bestaande uit KondorWessels Projecten en G&S Vastgoed, het project Wonderwoods. Bij het ontwerpadvies zijn ingenieursorganisaties Arcadis, Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects betrokken. “Hier hoef je niet te vertellen dat het een duurzaam gebouw is, maar zie en voel je het gewoon. Daar gaat kracht vanuit”, zegt Timo Cents, landschapsarchitect bij Arcadis.

Geïntegreerd duurzaam concept 

Hoe kom je in zes stappen tot een geïntegreerd duurzaam concept, dat waarde creëert voor zowel gebruikers als de maatschappij? Die vraag beantwoordt de onderstaande infographic, met Wonderwoods als voorbeeld.

Geluk 2.0 

Wonderwoods wordt een plek waar gezond stedelijk leven centraal staat. En waar alle aspecten van het leven samen komen: wonen, werken, cultuur, vrije tijd, eten en drinken. De samenwerkingspartners streven een leefomgeving na waar harmonie is tussen mensen, natuur en technologie. Dit noemen zij de weg naar geluk 2.0. Daarom zien zij Wonderwoods niet als een gebouw, maar als een mindset.  

Lees ook: ‘Technologische oplossingen houden stad van de toekomst leefbaar’ 

Infographic: Ivo van IJzendoorn