14-11-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Geelen Counterflow haalde alles uit de kast voor het ontwerp van zijn nieuwe kantoor. Die inspanningen leverden de hoogste BREEAM-score ooit in Nederland op.

Het ontwerp voor de machinebouwer kreeg een score van 94,19 procent. Het nieuwe kantoor moet vijftig medewerkers gaan huisvesten en wordt volledig gebouwd met prefabwanden en vloeren van onverlijmd massief hout uit het Zwarte Woud. Waar mogelijk zijn verder Cradle To Cradle gecertificeerde bouwmaterialen toegepast.

Duurzame energie

Door te bouwen volgens de Passief-Huis richtlijnen en dankzij de 330 zonnepanelen op het dak, wekt het kantoor 50 procent meer duurzame energie op dan het totale energieverbruik voor verwarmen, koelen, ventilatie, verlichting, servers, PC’s, en andere apparatuur. Dit kon worden bereikt dankzij koudebrugvrije detaillering, brede hoge raamopeningen met drievoudige beglazing, zuidoriëntatie met externe zonwering, daglichtgestuurde led-verlichting, een luchtdicht ontwerp met balansventilatie, Ba-Opt klimaatbeheersing, aardwarmtesondes en zonnecollectoren.

Het overschot aan zonne-energie zal op de eigen productielocatie worden gebruikt voor onder andere het opladen van heftrucks en het lasersnijden van roestvrijstaal. Regenwater wordt hergebruikt voor het spoelen van toiletten en rondom het pand zijn ecologische maatregelen getroffen om de biodiversiteit te bevorderen.

Het ontwerp en de selectie van bouwmaterialen zijn gericht op een comfortabel en gezond binnenklimaat met veel daglicht en een minimaal risico op uitdamping van schadelijke stoffen.

Eigen beheer

Geelen Counterflow bouwt het kantoor van 2400 vierkante in eigen beheer, direct met het ontwerpteam en de onderaannemers. Het bedrijf hoopt met een gedetailleerde voorbereiding en planning de bouwkosten niet significant hoger op te laten lopen dan bij traditionele bouw. De meerkosten van de duurzame energietechnieken verdienen zich volgens Geelen binnen tien jaar terug.

Het ontwerpteam bestaat uit de architecten Rob Wolfs en Ron Hochstenbach van Architectenbouwmeesters, Robert de Bourgraaf van Dubourgraaf als installatie- adviseur, Ad van de Ven als adviseur BREEAM-NL Expert, Jos Wagemans als bouwmanager en Sander Geelen als opdrachtgever. Oplevering is gepland in december 2014.

Geelen Counterflow is wereldwijd markleider in tegenstroomdrogers en -koelers voor de voedingsmiddelenindustrie. Het familiebedrijf met negentig medewerkers ontwikkelt de technologie zelf en bouwt de machines in eigen beheer in haar fabriek in Haelen.

Bron: Geelen Counterflow | foto: Geelen Counterflow