24-11-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een groep wetenschappers en studenten heeft een werkende, biologisch afbreekbare drone gebouwd van mycelium. De technologie is afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Ecovative Design.

Voor de competitie International Genetically Engineered Machine (iGem) bouwde het team een drone van mycelium versterkt met cellulose. Het besturingssysteem is geprint met inkt van zilveren nanodeeltjes. Alleen de accu, rotors en het controlepaneel zijn standaard onderdelen, die de bouwers uit een ander onbemand vliegtuigje haalde. Tijdens de competitie maakte de drone een geslaagde testvlucht.

Het vliegende prototype van de mycelium-drone is een gezamenlijk project van Ecovative Design, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en studenten van Stanford University en Brown University.

 

Afbreekbaar

 

Mycelium is een stelsel van ondergronds groeiende schimmel, de wortels van paddenstoelen. Sommige soorten hebben een zeer sterke, draderige structuur. Ecovative Design kweekt mycelium in op maat gemaakte mallen voor verpakkingsmaterialen en surfplanken. Het materiaal is na gebruik volledig composteerbaar.

Volgens de studenten en wetenschappers is de biobased drone geschikt voor onderzoek in kwetsbare ecosystemen. Als het toestel neerstort, is de body binnen enkele maanden afgebroken. Er blijft slechts een kleine hoeveelheid metaal over die weinig milieuschade aanricht.

De technologie van de biologisch afbreekbare drone is inmiddels open source. Belangstellenden die zelf met het ontwerp aan de slag willen, kunnen de complete 3D-modellen downloaden van de website.

Bron: iGEM, Washington Post, New Scientist | Foto: NASA Ames, Wikimedia Commons