31-07-2020 15:26 | Door: Rianne Lachmeijer

Een groen dak brengt verkoeling in een hete stad en helpt bij het afvoeren van water tijdens hevige buien. Ook vogels en insecten halen er voordeel uit. Eén daktuin is goed, maar een hele strook aan daktuinen is nóg veel beter. De Rotterdamse start-up Green Roof Initiative wil dit mogelijk maken.

Groene daken zijn geen nieuw fenomeen. Ambitieuze start-ups die daken willen vergroenen zijn dat evenmin. Zo toont de afbeelding bij dit artikel de toekomst die de Amsterdamse start-up Rooftop Revolution voor zich ziet. Desalniettemin voegt de Rotterdamse start-up Green Roof Initiative iets toe aan de wereld van groene daken: de mogelijkheid tot het creëren van stroken daktuinen. De start-up is nog op zoek naar investeerders voor de financiering van het eerste prototype.

Lees ook: 3 oplossingen die hittestress verminderen

Van groen dak naar groene strook

Niet alle daken zijn geschikt voor het dragen van een daktuin. Daar speelt Green Roof Initiative op in door te werken met stapelbare frames. De wanden van de ruitvormige frames bestaan uit gerecycled plastic afkomstig van de gemeente. Afhankelijk van het aantal op elkaar gestapelde frames is er ruimte voor aarde, een irrigatiesysteem en planten.

Groene daken als biotoop

Nu functioneren groene daken vaak als eilandjes in een zee van steen. Op die eilandjes ontstaan een nieuw soort natuurgebieden, vertelt ecoloog André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur aan innovationorigins.com. “Als het gebied waar insecten kunnen leven zich zou uitbreiden, dan zal ook de overlevingskans op de daken voor die soorten toenemen”, aldus De Baerdemaeker. Nu sterven de insecten op een specifiek dak wanneer de daktuin uitdroogt. Als er vlakbij een ander groen dak is kunnen de insecten daarheen trekken. Ook vogels maken gebruik van de groene daken. Een voorbeeld daarvan is de scholekster.

Stroken van groene daken kunnen dienst doen als nieuwe natuurgebieden voor vogels en insecten, ter vervanging van de schaarser wordende natuur op de grond. ‘Als er een ruime biotoop in de lucht ontstaat, kan dat betekenen dat soorten die nu onder druk staan, kunnen overleven’, schrijft innovationorigins.com.

Lees ook het interview met o.a.  Jan Henk Tigelaar van Rooftop Revolution over groene daken: "Een combinatie met zonnepanelen is altijd een goed idee."

Bron: innovationorigins.com | Afbeelding: ALICE WIELINGA VOOR ROOFTOP REVOLUTION