09-12-2014 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Apple claimt dat zijn nieuwe hoofdkwartier het duurzaamste gebouw in de wereld is. Maar de technologiereus is niet de enige die dat beweert.

“Het groenste gebouw ter wereld”, noemt CEO Tim Cook het nieuwe Apple-hoofdkantoor in de stad Cupertino. Hij deed die uitspraak tijdens de Climate Week conferentie in New York, afgelopen september. Het immense gebouw moet in 2016 klaar zijn. De schattingen over de bouwkosten lopen uiteen van $ 500 mln tot $ 5 mrd.

Niet de enige

Uit een artikel in de Britse krant The Guardian blijkt dat Apple niet de enige is die beweert het duurzaamste gebouw neergezet te hebben.

Ook het Bullitt Center in Seattle claimt het “groenste commerciële gebouw ter wereld” te zijn. Het YS Sun Green Building Research Center in Taiwan doet een vergelijkbare bewering. Ook het One Angel Square in Manchester, het NuOffice in München en een aantal andere vastgoedeigenaars beweren het groenste gebouw in bezit te hebben.

The Guardian citeert uit het boek The World’s Greenest Buildings, van Yudelson en Meyer. De auteurs hebben berekend dat het YS Sun Green Building 40,43 kilowattuur per vierkante meter per jaar verbruikt. Het Bullit center, dat pas na verschijnen van het boek gereed kwam, verbruikt echter 32 kilowattuur per vierkante meter. Dit gebouw wekt bovendien bij volle bezetting tussen de 20 en 30 procent meer energie op dan het verbruikt.

Campus 2

Apple voorspelt voor zijn Campus 2, zoals het nieuwe hoofdkantoor gaat heten, een totaal energieverbruik van 142,000,000 kilowattuur per jaar. Dat komt neer op 257 kilowattuur per vierkante meter. Veel beter dan het Amerikaans gemiddelde van 500 kilowattuur per vierkante meter maar dus nog ver verwijderd van de top.

Bron: The Guardian | foto: Cupertino