18-12-2014 14:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de hoofdstad is de bouw gestart van een woontoren met een volledig houten draagconstructie. Het gebouw is met goede isolatie en zonnepanelen energieneutraal.

Met zes woonlagen en een hoogte van 30 meter is Patch22 straks het grootse houten gebouw in Nederland. Hout zorgt in de toren ook voor de warmte, een grote pelletkachel stookt water voor de CV-ketel warm. Door elektriciteit uit zonnepanelen en een goede isolatie verbruikt het complex door het jaar heen niet of nauwelijks energie. Het gebouw heeft een EPC van 0,2.

 

Flexibel

 

Het pand is zo gebouwd dat alle houten kolommen en draagbalken in het zicht blijven. Holle vloeren maken dat de appartementen zeer flexibel zijn (her) in te delen. De kleinst mogelijke woning meet 44 vierkante meter. Voor een grote woon-werkloft is 540 vierkante meter beschikbaar. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners in januari 2016 hun intrek nemen in de houten toren.

Fransen et al architecten won met Patch22 in 2009 een tender voor het gebied Buiksloterham in Amsterdam-Noord. In deze aanbesteding was duurzaamheid het belangrijkste criterium.

Bron: DeArchitect | Foto's: Patch22