24-12-2014 10:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In het Amstelkwartier in Amsterdam is de bouw gestart van het eerste hotel in Europa dat voldoet aan de LEED Platinum certificering. Het sluiten van materiaal- en energiekringlopen was een speerpunt in het ontwerp.

Een groentekas met groenten en fruit op het dak  is slechts een van de vele duurzame toepassingen in het hotel. De kas hergebruikt de warmte en CO2 uit het ventilatiesysteem. Verder zijn er installaties om water en voedselafval te recyclen. De ontwikkelaars hebben de ambitie tijdens de exploitatie deze cycli voor bijna twee derde te sluiten.

Hergebruik

Een deel van de elektriciteit en het warme tapwater betrekt het hotel uit een warmtekrachtcentrale op oud frituurvet. Het bad- en douchewater wordt hergebruikt als spoelwater voor de WC’s. Ook in veel details van het gebouw zelf zijn de principes van de circulaire economie meegenomen. Waar mogelijk zijn gerecyclede materialen toegepast en door slim te construeren is het materiaalgebruik zoveel mogelijk beperkt.

Het viersterrenhotel zal in 2016 gereed zijn om gasten te ontvangen. Architectenbureau Paul de Ruiter en Mulderblauw architecten werkten samen aan het ontwerp. Onder welke naam het hotel zal opereren, is nog niet bekend.

LEED

In Nederland is BREEAM-NL de meest toegepaste certificering voor gebouwen. LEED is een van oorsprong Amerikaans alternatief. Zo koos ook Google voor LEED-certificering voor zijn hoofdkantoor op de Amsterdamse Zuidas.

 

Bron: Hospitality Management, DuurzaamGebouwd | Foto: Paul de Ruiter Architecten