24-12-2014 15:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Technische Universiteit Eindhoven bouwt in Finland zijn eigen versie van de Sagrada Familia. Het project toont de mogelijkheden voor tijdelijke duurzame bouw. De basiliek bestaat uitsluitend uit ijs en zaagsel.

Met het tijdelijke bouwwerk wil projectleider Arno Pronk de mogelijkheden van pykrete laten zien. Dit ijscomposiet, water vermengt met ongeveer 10 procent houtvezels, maakt in winterse omstandigheden zeer sterke constructies mogelijk. Zonder dat ze een blijvende impact hebben op het milieu en het uitzicht.

“Met dit ijs kun je slanke, veilige en goedkope tijdelijke constructies maken. Onze techniek maakt milieuvriendelijke toepassingen van seizoensopslag mogelijk in de landbouw, offshore-industrie, expedities, en voor recreatieve voorzieningen zoals ijshotels”, zegt Pronk in een artikel van Architectenweb.

Basiliek van ijs

De Sagrada Familia, het wereldberoemde gebouw ontworpen door Gaudí dat nog steeds in aanbouw is in Barcelona, staat model voor de ijskerk. Een bouwteam bestaande uit vijftig studenten en andere vrijwilligers start in Finland met het opblazen van verschillende mallen van plastic.

Hier tegenaan spuit het team in verschillende laagjes achtereenvolgens water, sneeuw en zaagsel. Eenmaal stijf bevroren resulteert dit in een massief geheel. Dan laat het team de mallen leeglopen, waarna een robuuste ijskerk overblijft.

Vorig jaar bouwde het StructuralIce team uit Eindhoven met dezelfde methode de grootste ijskoepel ooit. Bekijk een video van dit project hieronder via Youtube:

http://youtu.be/w46FYDt6SFw

Bron: Architectenweb | Foto: Structuralice.com