05-01-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Commerciële gebouwen met een LEED-certificering besparen aanzienlijk meer op de CO2-uitstoot. Dat blijkt uit een studie van UC Berkeley.

Vergeleken met niet-gecertificeerde kantoren bereikten LEED-panden gemiddeld een CO2-reductie van 50 procent op de watervoorziening, 48 procent emissiereductie op afvalverwerking en 5 procent op transport. In de studie zijn de prestaties meegenomen van ruim honderd commerciële gebouwen in de Amerikaanse staat Californië.

De onderzoekers keken niet, zoals gebruikelijk, naar het energieverbruik, maar naar andere emissiebronnen. Volgens het Center for Resource Efficient Communities van de Berkely Universiteit is de verlaging van de emissies bereikt door onder meer waterefficiënte landschapsinrichting en recyclingprogramma’s.

Geld

Duurzame bedrijfspanden leverden de eigenaren geld op. Niet alleen door een lagere energierekening en reparatiekosten, maar ook door belastingvoordelen die de staat Californië toekent aan duurzame bouw.

Een pand verdient een LEED-certificering op basis van de duurzaamheidsprestaties. De behaalde winst hangt echter vooral af van de gebruikers. Uit een studie van de Washington State University bleek eerder dat de bedrijfscultuur essentieel is bij een optimaal gebruik van high-techgebouwen.

Bron: CREC, Environmental Leader | Foto: California State University, Karen Tapia