07-01-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Britse bedrijf Carbon8 bouwt in Bristol een fabriek voor lichtgewicht en CO2-negatief bouwmateriaal. Het proces verwerkt CO2 en vliegas uit rookgassen.

Vliegas bestaat uit zeer kleine asdeeltjes. Het materiaal komt vrij bij afvalenergiecentrales of de productie van staal. In de fabriek van Carbon8 reageert de as met water en ter plaatste afgevangen CO2. Het vormt dan niet-actieve korrels, waarvan het concern de bouwblokken maakt.

De hoeveelheid koolstofdioxide die in het bouwmateriaal is opgeslagen, is groter dan het volume CO2 dat bij de productie vrij komt. Zelfs als de bouwplaats tot maximaal 150 kilometer van de productielocatie ligt, zijn de bouwblokken CO2-neutraal. Inclusief transport en verdere verwerking. 

Carbon8 bouwde eerder een vergelijkbare fabriek. Daar werkt het bedrijf samen met het Britse Lignacite, producent van bouwblokken op basis van houtvezels en de korrels van Carbon8. Onder de naam Carbon Buster brengt dit bedrijf sinds 2013 CO2-negatieve bouwblokken op de markt. De samenwerking heeft al veel innovatieprijzen gewonnen.

Bekijk een filmpje op Vimeo over onder andere de Carbon Buster-blokken:

Lignacite - Sustainable Masonry from Flying Pixel on Vimeo.

 

Bron: Edie.net | Foto: Jamie Peter Starbuck, via Flickr