14-01-2015 11:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het cirkelvormige gebouw The Dutch Windmill wekt zelf elektriciteit op met vernieuwende windtechnologie van de TU Delft.

Architectenbureau Doepel Strijkers legt nu de laatste hand aan het ontwerp. De ontwikkelaars willen het plan binnen tien jaar realiseren. Naar schatting zal De Dutch Windmill dagelijks 20.000 bezoekers trekken. Projectleider Lennart Graaff: "De hele stad zal profiteren van de toeristische impuls.”

De windmolen die in het 170 meter hoge gebouw is verwerkt is eigenlijk geen molen. Het EWICON-concept van de TU Delft bevat geen bewegende delen. Het wekt geruisloos en nagenoeg onderhoudsvrij elektriciteit op uit wind. Deze innovatieve windenergieconverters zijn in de buitenste ring van de Dutch Windmill verwerkt.

Binnen die ring gaan liftcabines op en neer naar het restaurant in de top van het gebouw. In het project is er verder ruimte voor een hotel, appartementen, winkels en kantoren. "Het gebouw zelf is ook duurzaam, het is ontworpen voor hergebruik en het wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de haven en de omliggende staalindustrie", aldus architect Duzan Doepel.

EWICON

De windmolen zonder bewegende delen is ontwikkeld aan de TU Delft. De EWICON, Electrostatische WIndenergie CONvertor, bestaat uit verschillende roosters waarop een spanning is aangebracht. Elektrisch geladen waterdruppels waaien door deze roosters en wekken zo stroom op.

Bekijk een filmpje met uitleg over het EWICON-concept op Youtube:

Bron: De Architect | Foto: Dutch Windmill