28-01-2015 11:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Utrechtse woningcorporatie Mitros daagde in december vorig jaar de bouwsector uit om oude flats te renoveren tot energieneutrale woningen. Die reageerde massaal.

Op de aanbesteding, die inmiddels is gesloten, hebben 33 partijen ingeschreven. Mitros maakt een selectie van de tien meest aansprekende ideeën voor een presentatieronde. In de zomer van dit jaar hoopt de woningcorporatie te beginnen met de renovatie.

Mitros begint met een project voor 48 energieneutrale woningen. Daarvoor is maximaal € 65.000 per woning beschikbaar. Als de proef slaagt, wil de corporatie meer naoorlogse appartementen onder handen nemen.

Innovatieve ideeën

Bijzonder aan het project was de volledig open inschrijving. “Doorgaans maken we een voorselectie. Maar in dit geval wilden we ons laten verrassen door de innovatieve ideeën van de markt,” zei Ron Sierink, inkoper bij Mitros in een eerder interview met de website van Aedes. “Wij hopen dat minimaal drie bedrijven ons enthousiast weten te krijgen. Eén partij mag uiteindelijk de renovatie doen, maar het idee is wel dat de twee andere partijen aangehaakt blijven en van elkaar leren.”

Mitros kiest voor een eigen aanpak, in plaats van zich aan te sluiten bij Stroomversnelling. Dit is een samenwerkingsverband van bouwconcerns, installatiebedrijven, woningbouwcoöperaties en andere partners. In 2020 moeten ruim 100.000 naoorlogse huurwoningen zijn omgebouwd tot energiezuinige of zelfs energieleverende huizen.

Bron: Aedes, Cobouw | Foto: Sveter Sveter, via Flickr