04-02-2015 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers van de TU Delft en TU Eindhoven ontwikkelen een draaibaar bouwelement dat helpt energie te besparen. Het maakt gebruik van faseveranderend materiaal.

Het smelten en stollen van fase-overgangsmaterialen, phase change materials of PCM, vergt veel energie. In een compact bouwelement kunnen deze materialen daarom veel warmte opslaan. Aan de Technische Universiteiten van Delft en Eindhoven zijn gevelelementen ontwikkeld op basis van een PCM met een smelttemperatuur van ongeveer 25 graden. Dat meldt de website Cobouw.

Het prototype is voorzien van een PCM-laag van 5 centimeter die die de warmte opslaat. Daaroverheen ligt een deklaag die licht- en warmtestraling reflecteert. Het bouwelement is draaibaar. Dit houdt in de winter de warmte binnen en reflecteert warmte in de zomer. Een gebouw dat aan de zuidkant is bedekt met dit materiaal kan 40 procent energie besparen, blijkt uit simulaties van de TU Delft.

Prototypes

Bijzonder aan het systeem is verder dat het licht doorlaat. In gesmolten toestand laat het bijna een derde van het binnenvallende licht door. In vaste toestand iets meer dan 3 procent. Het systeem is daarmee niet direct een alternatief voor een raam, maar laat wel extra daglicht binnen.

Op de bouwbeurs in Utrecht toont het onderzoeksteam van de beide universiteiten enkele prototypes. Eerder presenteerde het Nederlandse bedrijf Uniwarm een vloer op basis van PCM-materialen.

Bron: Cobouw, 3TU | Foto: Heribert Pohl, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)