06-02-2015 13:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Finse VTT onderzoekscentrum heeft een methode ontwikkeld voor massaproductie van organische zonnepanelen. Het instituut stelt voor de dunnefilmzonnecellen ook binnen te gebruiken.

Met de Finse printtechniek is het mogelijk decoratieve patronen te maken. Tot nu toe konden producenten van organische zonnecellen alleen in rechte banen printen. De onderzoekers denken de flexibele zonnepanelen zo goedkoop te kunnen maken dat gebruik binnenshuis binnen handbereik komt.

Daarmee is ook energie uit kunstmatige verlichting terug te winnen. Verwerkt in behang, als vitrage of als onderdeel van reclame-uitingen, wekken de zonnecellen tot 10 watt per vierkante meter op. Dat is voldoende om sensoren of kleine gadgets volledig van energie te voorzien.

Perovskiet

Nu de Finse onderzoekers de printtechnologie voor organische zonnecellen uitgewerkt hebben, kijken ze verder naar toepassing van perovskiet. Het anorganische kristalmateriaal is de laatste jaren in opmars als alternatief voor silicium in zonnepanelen.

Met geprinte perovskietzonnecellen verwachten de onderzoekers een vijf keer hogere opbrengst te behalen. Bovendien zijn dan ook de materiaalkosten nog eens tot tien keer lager.

Bron: IEEEspectrum, VTT | Foto: Antti Veijola, via VTT