10-02-2015 11:31 | Door: Thijs ten Brinck

Ingenieursbureau Movares en de Technische Universiteit Eindhoven hebben samen een innovatieve voetgangersbrug ontworpen. Evolutie-imiterende software reduceert het materiaalgebruik.

Dat vertelt architect Peter Heideman van Movares in Cobouw. Een softwarepakket op basis van Evolutionary Structural Optimization heeft de betonnen voetgangersbrug zelfstandig geconstrueerd. Na het bepalen van de uitgangspunten, berekent de software de optimale vorm.

Het digitale ontwerp is nu vertaald naar een schaalmodel op halve grootte en uitgefreesd uit piepschuim. Deze mal is vervolgens gevuld met ultrahogesterktebeton. Het resultaat is deze week te zien op de BouwBeurs in Utrecht.

Evolutie

De constructiesoftware volgt een algoritme dat lijkt op evolutie. Onze botten zijn in miljoenen jaren geëvolueerd tot een sterke, maar tegelijkertijd lichte structuur. De computer doet dat een stuk sneller en berekent een materiaalzuinige maar robuuste vorm voor een bouwwerk.

Industrieel ontwerpers en de autobranche gebruiken de ontwerpmethode al langer. De Nederlandse ontwerper Joris Laarman verwierf enkele jaren geleden internationale erkenning met een serie meubels die door een evolutionair algoritme ontworpen zijn.

Bekijk een filmpje over het Bone Furniture project van Joris Laarman.

Bron: Cobouw | Foto: Vector Open Stock, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)