11-02-2015 17:39 | Door: Thijs ten Brinck

Het nieuwe congresgebouw Amtrium in de Amsterdam RAI heeft een dubbele glazen zuidgevel, waarin tomaten, peulvruchten en kruiden groeien. Het Amtrium is finalist voor de Vernufteling 2015.

De glazen kas aan de zuidzijde van het gebouw heeft ook een belangrijke functie in het klimaatbeheer van het gehele gebouw. “Wij vonden dat dit ontwerp heel geschikt was voor een zogeheten Trombemuur,” zegt Pieter van der Palen, projectmanager van ingenieursbureau Nelissen in tijdschrift De Ingenieur. De dubbele gevel vangt zonnewarmte in om de lucht in het gebouw te verwarmen.

Een betonnen muur achter de glazen kas dient als thermische massa. De muur slaat de warmte op en geeft deze gefaseerd af, tot ver in de avond. Is het te warm, dan dient de kas als zonneschoorsteen. Warme lucht uit het gebouw kan dan via de groeiende planten direct naar buiten.

Benthem Crouwel Architecten ontwierp de nieuwe vleugel in het congrescentrum. Onlangs is het Amtrium bouwkundig opgeleverd. De Amsterdam RAI neemt het nieuwe congresgebouw 1 mei 2015 in gebruik.

De Vernufteling 2015

Het Amtrium is een van de negen finalisten van De Vernufteling. Veel projecten in deze wedstrijd voor ingenieursprojecten hebben een impact op duurzaamheid. Naast de groentekas in de RAI zijn onder andere ook de kantelsluis van Royal HaskoningDHV, de brandstofbesparende Hull Vane voor schepen en het bellenscherm voor de scheiding van zoet en zout water in Zeeland genomineerd. De winnaar wordt op 18 maart, tijdens de Dag van de Ingenieur, bekend gemaakt.

 

Bron: De Ingenieur | Foto: Franklin Heijnen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)