12-02-2015 13:45 | Door: Thijs ten Brinck

Het Rotterdamse architectenbureau Superuse Studios ontwerpt voor een groot windconsortium toepassingen van afgedankte windturbinebladen.

Windturbinewieken gaan zo'n 25 jaar mee. Daarna gaan de wieken nu de verbrandingsoven in. Het Genvindconsortium vroeg Superuse Studios uit Rotterdam mee te denken over hoogwaardiger hergebruik.

De Rotterdamse architecten ontwierpen voor Almere twee bushokjes met een windturbineblad als dak. Deze worden in maart geïnstalleerd. Eerder ontwikkelden de Rotterdammers ook een speeltuin en een moderne bank uit afgedankte onderdelen uit de windmolenindustrie.

Genvind consortium

Het Genvindconsortium, met daarin onder andere de windturbinefabrikanten Siemens en Vestas en verder verschillende toeleveranciers en Europese universiteiten, zoekt naar mogelijkheden om de turbinebladen een tweede leven te geven.

Onderdelen van de wieken zijn bijvoorbeeld ook te gebruiken als geluidswal langs de snelweg of als reclamezuil. Het glas- en koolstofvezel waaruit de turbinebladen gemaakt, is verder te verwerken in hogesterktebeton of gevelpanelen.

Bron: Superuse Studios, DeArchitect | Foto's: Superuse Studios (Header: Denis Guzzo voor Superuse, Cropped by Duurzaambedrijfsleven)