15-02-2015 20:30 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse bedrijf ZigZagSolar levert gevelpanelen met geïntegreerde zonnecellen. Heerlen heeft de primeur met de opvallende bouwdelen met zaagtandprofiel.

ZigZagSolar maakt gevelpanelen met een zaagtandpatroon. De geïntegreerde zonnepanelen zijn onder een hoek naar boven gericht. Ze vangen daardoor de optimale hoeveelheid zonlicht. Het systeem geeft projectontwikkelaars de mogelijkheid meer dan alleen de daken te gebruiken voor het opwekken van zonnestroom. Tegelijkertijd behouden architecten veel ontwerpvrijheid.

Het innovatieve ontwerp heeft het voordeel dat de zonnecellen zelf vanaf de straatkant niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Voor de naar beneden gerichte zijde zijn allerhande standaard gevelplaten te gebruiken. Als wordt gekozen voor een reflectief materiaal dan draagt het weerkaatste zonlicht bovendien bij aan een tot 30 procent hogere stroomopbrengst.

ZigZagSolar bekleedde in de Wijk van Morgen in Heerlen een balkon en presenteert het gevelsysteem deze week ook op de bouwbeurs in Utrecht. De start-up is sinds 2013 aangesloten bij het Europese platform Climate-KIC. Mede met ondersteuning van het Climate-KICnetwerk hoopt ZigZagSolar de renovatie- en nieuwbouwmarkt te bedienen.

Bron: ZigZagSolar, DeArchitect | Foto's: ZigZagSolar