16-02-2015 11:17 | Door: Thijs ten Brinck

Vijf jaar lang zal de rechtspraak in Amsterdam plaatsvinden in een interim huisvesting. Het tijdelijke gebouw is volledig ontworpen voor waardebehoud na afloop van deze periode.

Architectenbureau Cepezed en bouwbedrijf du Prie ontwikkelen het interimgebouw volgens een Design, Build, Maintain en Remove contract. De principes van de circulaire economie zijn een belangrijke basis geweest voor de gunning van deze DBMR-opdracht.

De tijdelijke huisvesting moet natuurlijk voldoen aan basisvoorwaarden voor veiligheid en comfort, en representatief zijn. Voorkomen van afval en optimalisatie van de restwaarde staan in de realisatie echter voorop. Cepezed en du Prie onderzoeken voor de vloeren bijvoorbeeld hergebruik van materiaal uit sloopgebouwen.

Het gebouw, met een oppervlakte van 5.400 vierkante meter, is na de ontmanteling op een andere locatie weer als geheel opnieuw te plaatsen. Cepezed ontwikkelde eerder al het concept CENTRA.AL, voor gebouwen die 5 tot 15 jaar een functie vervullen en daarna als geheel herplaatst kunnen worden.

Doorwerken

Tijdens de bouw van het nieuwe permanente gebouw aan de Parnassusweg, werkt de Rechtbank Amsterdam tijdelijk in twee bestaande torens. De bouwcombinatie met onder andere du Prie en Cepezed bouwt ook het nieuwe tijdelijke gebouw. Dit alles op hetzelfde perceel waar over vijf jaar ook de permanente huisvesting komt te staan.

Terwijl de rechtspraak doorgaat, zullen de huidige torens en de tijdelijke nieuwbouw gefaseerd plaatsmaken voor de permanente huisvesting.

Bron: Cepezed, Rijksoverheid | Foto: Cepezed