23-02-2015 09:45 | Door: Thijs ten Brinck

MIT presenteert een prototype van een energiezuinige airco. Het Cloud Cast systeem koelt alleen als er daadwerkelijk mensen aanwezig zijn. Ook als ze slechts voorbijlopen.

Het Cloud Cast systeem bestaat uit een rooster van aluminium pijpen die uit een plafond steken. Als er iemand voorbij loopt, sproeit hieruit een dunne mist. Op plaatsen waar het én warm én vochtig is, ervaart niet iedereen dit als prettig. In hete, droge gebieden geeft het welkome verkoeling.

Architect Carlo Ratti presenteert zijn vinding in Dubai. Het systeem zou veel water en energie besparen. Het betreft echter nog wel een prototype.

Senseable City

Cloud Cast is een project van MIT’s Senseable City Lab. Dit initiatief werkt aan smartcity-toepassingen. Het project probeert alledaagse zaken efficiënter en comfortabeler te maken met sensoren en data. Eerder presenteerde Cloud Cast een systeem om doorstroming op autowegen te versnellen. Als auto’s slimmer worden, zijn er geen stoplichten meer nodig.

Een ander project van Senseable-City richt zich juist op het verwarmen van individuen. Het local-warmingsysteem gebruikt infraroodspotjes, die mensen op kantoor of in een menigte precies de gewenste warmte toestralen.

Bekijk een TEDx-talk over het Local Warming systeem:

Bron: Gizmodo | Foto: Carlo Ratti, cropped by DuurzaamBedrijfsleven