19-02-2015 12:22 | Door: Willemien Groot

Barcelona is uitgeroepen tot Smart City 2015. De Spaanse stad scoort het beste op onder meer smart grids en verkeersmanagement.

Dat blijkt uit een rapport van het Britse onderzoeksbureau Juniper Research. New York, Londen, Nice en Singapore completeren de top 5.

Barcelona heeft volgens Juniper technologische ontwikkelingen het beste opgepakt om zijn infrastructuur voor energie en mobiliteit aan te passen. Onder meer met duurzame initiatieven voor de ontwikkeling van smart grids, verkeersmanagement en straatverlichting.

Succesvol

De stad investeert verder in milieuprojecten en sociale samenhang. Het technologische kennisniveau is hoog. Volgens de opstellers van het rapport geldt de aanpak van Barcelona als succesvol voorbeeld voor andere steden.

New York en Londen bezetten plaats twee en drie. Die twee miljoenensteden scoren eveneens hoog op technologie, maar zouden nog meer kunnen doen aan projecten met een hoge milieu-impact.

Smart grids

Juniper Research hecht veel waarde aan de ontwikkeling van smart grids. Dat zijn de nieuwe elektriciteitsnetwerken die zijn ingericht op onder meer een hoog aanbod van lokaal opgewekte stroom. Volgens het onderzoeksbureau leveren smart grids tegen 2019 een jaarlijkse energiebesparing op van $ 10,8 mrd.

De verminderde CO2-uitstoot die dat oplevert, is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van 130 miljoen vaten olie per jaar. Het onderzoeksbureau ontdekte verder dat overal ter wereld overheden de mogelijkheden van de smart city onderzoeken.

Bron: Juniper Research | Foto: Jose Hidalgo, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)